Mitä koirahieronta on?


Teksti © Hautamäen Koirapalvelut / Jenni Hautamäki



KOIRAHIERONTA

Koirahieronnasta hyötyvät kaikki koirat. Lihashuolto on tärkeää myös kotikoirille, ei vain harrastaville, työ- tai kisakoirille. Hieronnan vaikutukset ja sen tuomat hyödyt ovat moninaiset. Hieronta myös ennaltaehkäisee mahdollisia vammoja, sillä huollettu lihaksisto toimii paremmin, suorituskyky paranee ja siten revähdysten ja loukkaantumisten riski vähenee. 

Hieronta rentouttaa, rauhoittaa koiran hermostoa, poistaa stressiä sekä on avuksi kiputilojen hoidossa, jotka johtuvat lihasjännityksistä. Monien käytösongelmien taustalla on usein kipu ja esimerkiksi lihasten jännittyneisyys ja kireys pitävät kiputiloja sekä ei-toivottua käytöstä yllä, sekä päinvastoin; ongelmakäyttäytyminen saattaa kerääntyä myös kroppaan ja kuormittaa lihaksistoa. Hieronnan avulla pyrimme helpottamaan lihaskireyksiä parantamalla tukkoisten lihasten aineenvaihduntaa ja siten tuomaan helpotusta kiputiloihin, saamaan rentoutta liikkeisiin ja parantamaan liikelaajuuksia sekä voimantuottoa. 

Hoidon hyödyt:

  • Helpottaa lihas- ja kalvokireyksiä sekä jännitystiloja.
  • Rentouttaa ja lisää hyvänolontunnetta.
  • Vähentää kipuja.
  • Palautuminen nopeutuu, kun aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuu.
  • Vammoista palautuminen nopeutuu ja esimerkiksi arpikudosten elastisuus lisääntyy. (Revähdysten/venähdysten jälkihoitona)
  • Ruoansulatushäiriöissä aineenvaihdunta vilkastuu, kun kuona-aineet saadaan liikkeelle.
  • Rauhoittaa ja rentouttaa fyysisesti/henkisesti väsyneitä koiria (levoton, stressaava koira), lisäten endorfiintuotantoa elimistössä. 
  • Hieronnan hyödyt ennaltaehkäisevänä hoitona! (aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuu, jolloin lihakset palautuvat fyysisistä suorituksista nopeammin).


Mitä koirahierontakäynnillä tehdään?

Aluksi hieroja tutustuu koiran historiaan ja terveyteen mahdollisten loukkaantumisten sekä sairauksien osalta, arvioi kuntoutuksessa olevan koiran lihashuollon tarpeen, tutustuu muiden koiraa hoitaneiden tahojen kertomuksiin ja haastattelee omistajaa arkeen liittyvistä havainnoista koiran elämään liittyen, kuten arjen liikuntatottumuksista, harrastuksista ja käyttäytymisen muutoksista. Ennen varsinaista hoitoa hieroja käy palpoiden, eli käsin tutkien läpi koiran ja tunnustelee lihaksistoa ja sen kireyksiä. Tässä vaiheessa hieroja arvioi, hyötyisikö koira perinteisestä hieronnasta vai fasciamanipulaatio® -käsittelystä, joka menetelmänä ja vaikutuksiltaan sekä tekniikoiltaan on hieman erilaista, kuin hieronta. 

Käynnillä käydään tarvittaessa läpi myös nivelten liikeradat, venyvyydet ja ohjeistetaan asiakasta tarvittaviin venytyksiin, jotka osana lihashuoltoa tuovat koiralle lihaksiin rentoutta.

Palpointi, käsittely ja hoito tapahtuvat aina koiran käyttäytymistä lukien, ei koskaan väkisin ja aina lattialla, jotta koiran ei tarvitse jännittää pöydällä oloa. Varaudu myös siihen, että istut myös itse lattialla, joten kannattaa varata rennot vaatteet ylleen hierontakäynnille! Makupaloja kannattaa varata myös reilusti mukaan, sekä etenkin kylmillä keleillä kannattaa ottaa mukaan takki/verkkoloimi, joka etenkin kylmään autoon mennessä on hyvä laittaa koiran ylle.


Mistä syystä lihaksisto jumiutuu? 

Syitä voi olla monia, aina rakenteellisista viosta, sairauksista tai hetkellisistä vammautumisista alkaen, mutta yleisimmin lihaksistoa jumiuttaa arkitasolla yksipuolinen liikunta, tai liikunnan vähyys. Myös se, miten koiraa liikutetaan, on ratkaisevassa asemassa, kun pohditaan miksi koiran lihaksisto on jumissa. Liikutetaanko koiraa aina hihnassa, liian hitaasti ja onko alusta aina kovaa ja tasaista (asfaltti)? Pääseekö koira riittävästi liikkumaan vapaasti ja vaihtelevalla alustalla ja erilaisissa maastoissa, käyttämään kroppaansa monipuolisesti? Myös yhtäkkinen liikunnan ja erilaisen fyysisen rasituksen lisääminen aiheuttaa lihaskipuja ja kireyksiä, joten uudenlaisen liikunnan lisääminen tulisikin tehdä aina vähitellen kuntoa kasvattaen.

Lihaksistoa voi jumiuttaa myös erilaiset jännitystilat, kuten liukkaalla pinnalla kulkeminen ja kehon jännittäminen, konkreettiset liukastelut (revähdysriski), sekä henkisen puolen jännitys- ja pelkotilat. Myös stressi osaltaan kuormittaa elimistöä kokonaisvaltaisesti. 

Lihaksistoa kuormittaa ja kipeyttää myös erilaiset törmäilyt, huonot alastulot/hypyt sekä rankka fyysinen treeni, jonka jälkeen kehoon kertyy maitohappoa. Varsin yleistä on, että koira pääsee autosta suoraan lämmittelemättä treenaamaan, tai juoksemaan täysiä metsään tai puistoon koirakavereiden kanssa (joka luetaan myös fyysiseksi treeniksi). Tämän jälkeen se laitetaan usein suoraan autoon, loppulämmittely jää tekemättä, jolloin maitohappoja ja muita kuona-aineita ei pääse poistumaan kehosta ja tämä jumiuttaa ja kipeyttää koiraa. Lihashuollossa päteekin aika pitkälti samat säännöt, kuin ihmisillä; ei kylmiltään kovaan suoritukseen, eikä jäähdyttelemättä ja loppuverryttelemättä kylmään autoon tai sohvalle liikkumattomaksi. 

Myös nivelrikko on usein syynä, miksi koira kuormittuu lihaksistoltaan. Tällöin koira käyttää rikkoista niveltä tai sitä osaa kehostaan säästeliäästi, jolloin kuormitus korostuu muilta osin. Vanhuskoirilla nivelrikko on varsin yleistä, mutta myös nuoremmat koirat voivat siitä kärsiä. Tällöin säännöllisen lihashuollon ja -hoidon merkitys on kiistaton yhdessä tarvittavien tukitoimien, kuten kipulääkityksen kanssa. 


Leikkaus-, kuntoutus- sekä fysioterapiapotilaat hyötyvät myös koirahieronnasta, sillä kun jokin osa kehosta on vähemmällä käytöllä (esim. polvileikatut), kuormittuu muu kroppa ja jumeja kertyy herkästi. Fysioterapiakäyntien välissä onkin hyvä käydä koirahierojan luona huollattamassa koiran lihaksistoa, jolloin molempien ammattiosaaminen tukee hyvin toisiaan ja koiran kunnon edistyminen saa parhaan tuen. Eläinfysioterapeutin lisäksi koirahieroja tekee yhteistyötä eläinlääkärien kanssa. Koirahierojan ammattitaitoon kuuluu ohjata asiakas tarvittaessa myös muiden koira-alan ammattilaisten käsiin, jos sille on tarvetta. 


Miten kipu tai hieronnan tarve näyttäytyy koiran käytöksessä? 

Aina kivun tunnistaminen ei ole helppoa. Joskus hienovaraiset muutokset koiran käyttäytymisessä ovat ainoat merkit mahdollisesti kivusta tai epämukavuudesta. 

Selkeitä kivun merkkejä ovat mm. tassujen tai raajojen nuoleminen/kirputtaminen, aggressiivinen käytös esim. silloin, kun koiraa silittää tai siihen koskee, omiin oloihin vetäytyminen ja väistäminen, tai joskus kipu näyttäytyy myös ylivilkkautena ja rauhattomuutena. 

Lihasperäiset kivut tai ongelmat lihaksistossa voivat näyttäytyä ulospäin myös esim. muutoksissa koiran liikkumisessa. Vältteleekö se jotain askellajia, peitsaako koira, vai onko se kenties hyppyhaluton ? Aiemmin sohvalle tai autoon hypännyt koira alkaa välttelemään hyppäämistä tai se on sille vaivalloista. Myös alastulot voivat näkyä kömpelyytenä tai haluttomuutena hypätä alas. Agilitykoirat alkavat juosta ennemmin esteitä ja rimoja päin, kuin hypätä, tai esteillä kompurointi näkyy muuten, käännökset vaikeutuvat, vauhti hidastuu jne. Onko koira alkanut venytellä normaalia enemmän, vai onko venyttely päinvastoin vähentynyt, tai jopa loppunut kokonaan? Istuuko koira ns. lonkalla, hajoaako istumisasento tai onko maahanmeno ja sieltä nouseminen vaivalloista? Näistäkin voi jo päätellä, että taustalla voisi olla jokin fyysinen syy, kuten kipu tai lihaperäiset ongelmat. 

Kun hieronnan avulla saadaan lihaskireyksiä auki, näkyy muutokset usein koiran liikkumisessa, ryhdissä ja kokonaisolemuksessa. Tästä hyötyvät etenkin näyttelykoirat, kun askelluksesta ja liikkumisesta kehässä tulee sulavaa ja liikkeisiin tulee enemmän laajuutta. 


FASCIAMANIPULAATIO ®

Fasciamanipulaatio, Animal Fascial Manipulation (Stecco)

Hierontakäynnin aikana arvioidaan, hyötyisikö koira ensisijaisesti hieronnasta vai fasciamanipulaatiosta. Molempia hoitomenetelmiä voidaan koiralle tarpeen mukaan antaa, mutta eri käynneillä. 

Fasciamanipulaatio on italialaisen fysioterapeutin, Luigi Steccon kehittämä hoitomenetelmä, jota hän on tutkinut ja kehittänyt yli 40 vuotta. Hoidon tavoitteena on helpottaa kalvokireyksiä elimistössä. Huomio kohdistuu lihasten, syvän fascian ja sen osatekijöiden väliseen toiminnalliseen suhteeseen.

Fasciaa (kalvostoa/sidekudosta) on ainakin kolmenlaista; pinnallinen, syvä (lihasten päällä oleva ja lihaksia toisiinsa yhdistävä) ja viskeraalinen (sisäelimiin liittyvä) fascia. Lisäksi fasciaa esiintyy ja on kaikkialla elimistössä aina jopa yksittäisen hermon ympärillä. Fasciamanipulaatiossa vaikutetaan näihin kalvokerroksiin kireyksiä avaavasti.

Hoidon aikana etsitään mahdolliset kalvokireydet, jotka ovat pisteitä syvässä fasciassa.  Näiden kohtien kireys vaikuttaa lihasten toimintaan, liikkumiseen ja liikkeeseen yleensä, koska kun kalvot kiristävät, ne ovat yhteydessä tietyn liikkeen koordinaatioon ja funktioon, ts. estävät puhtaan liikkumisen.

Voimantuottoon fasciat vaikuttavat suuresti, joten jos kalvokerrokset kiristävät, näkyy se mm. epäpuhtautena liikkeissä sekä erilaisina suorituskyvyn ongelmina ja toimintahäiriöinä (hyppääminen, ravi, laukka, tasapainon häiriöt, liikeratojen hallintahäiriöt jne).

Fasciamanipulaatio ja tässä tapauksessa koirien fasciamanipulaatio (Animal Fascial Manipulation) on lisensoitua ja sertifioitua tekemistä, toisin sanoen kuka tahansa ei voi nimikoitua fasciamanipulaation tekijäksi, tai käyttää hoitomenetelmästä tuota nimeä. Usein hoitomenetelmän nimen perässä nähdään myös ympyrän sisässä R -kirjain (teostomerkki). Suomessa on tällä hetkellä (vuonna 2024) mahdollista opiskella koirien fasciamanipulaatiota Level I (suoritin vuonna 2018) ja Level II (suoritin vuonna 2023) -tasoilla.

Variaatioita ja eri tekniikoita hoitaa fascia(kalvo)kireyksiä kentällä on erilaisia, ja niistä näkee käytettävän usein nimityksiä kuten "fasciakäsittely", "fasciahoito" tai "fasciakäsittely" "kalvokäsittely". Siksi tekijöiden käsialat voivat vaihdella ja tekniikka hoidettaessa näyttää erilaiselta, mitä Steccon fasciamanipulaatiota käyttävät terapeutit tekevät. Fasciamanipulaation tekijöistä/hoitajista usein käytetään nimitystä "terapeutti", joka on suora käännös englannin kielestä. Fasciamanipulaatioterapeuttien yhteisö on kansainvälinen ja koulutuksia on ympäri Eurooppaa niin koirien, hevosten kuin ihmistenkin hoitajille. Suomessa sertifioidut animalfascialmanipulation kouluttajat ovat Tuulia Luomala ja Mika Philman.

(Lisätietoa fasciamanipulaatiosta suomenkieliseltä sivustolta www.fasciamanipulaatio.fi. Sivustolla selitetään ja avataan menetelmää ihmisten hoidon näkökulmasta, mutta eläinten hoidoissa on kyse tismalleen samasta asiasta. Sitä on vain valitettavan vähän saatavilla suomeksi.)





Milloin ei hoideta tai ei suositella hoitoa/käsittelemistä:

  • Täydellä vatsalla.
  • Rokotuksista viikon varoaika.
  • Akuutit traumat/vammat (revähdykset/venähdykset, jännevammat. Varoaika 3-5 vrk).
  • Hormonaaliset tilat (valeraskaus, juoksut, tiineet nartut viimeisen kolmanneksen aikana).
  • Tulehdustilat/infektiot/kuume.
  • Antibioottikuurin aikana (odotellaan toipumista ja lääkekuuri loppuun).
  • Syöpä/kasvaimet.
  • Sisä ja umpierityssairaudet tapauskohtaisesti ja eläinlääkärin luvalla (esim. kilpirauhasen sairaudet, munuaisten/haiman vajaatoiminta).
  • Tartuntataudit/ulkoloiset.






Suositut tekstit